Samenleven met dementie

Vanochtend was staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) bezoek in ‘mijn’ gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar ik verantwoordelijk ben voor de communicatie over de veranderingen in de zorg. Aanleiding: de aankondiging van het programma ‘Samenleven met dementie’ waar de staatssecretaris 16 miljoen euro voor uittrekt de komende vijf jaar. Dit bezoek viel samen met de uitreiking van het eerste certificaat ‘dementievriendelijke winkel’ aan de Albert Heijn in Doorn.

Bewustwording
Achterliggende gedachte van dit programma, maar ook van de inzet van de gemeente om een ‘dementievriendelijke gemeente’ te zijn, is om mensen met dementie zo lang en zo goed mogelijk in de samenleving te laten meedoen. Daarom ontwikkelde Alzheimer Nederland de training ‘dementievriendelijk werken’, gericht op personeel van winkels, maar ook van gemeenten, huisartsen, politie of brandweer. Deze training gaat over bewustwording, begrip, rust en helpend gedrag gericht op mensen met dementie.

Mantelzorgondersteuning
Door meer begrip voor en ondersteuning van mensen met dementie, is er tegelijkertijd ook meer ondersteuning voor mantelzorgers. Want als je verwarde moeder geholpen wordt als ze haar pincode niet meer weet als zij bij de kassa staat, dan is het fijn te weten dat de kassière daar geen misbruik van maakt.

Dementievriend
In Engeland is een hele beweging ontstaan door de campagne ‘dementiafriends’, die ook gericht is op bewustwording. Als communicatieadviseur vertaal ik dat graag naar het ouderwetse ‘kennis, houding en gedrag’ waar het in mijn werk vaak om draait. Zo kan ik andere gemeenten of (zorg)organisaties weer ondersteunen in hun aanpak om te komen tot ‘dementievriendelijke gemeente’, al dan niet in relatie tot mantelzorgondersteuning. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met me op!

Laat een reactie achter