Bron: MantelzorgNL

Praat niet OVER maar MET jonge mantelzorgers

Het is deze week de Week van de Jonge Mantelzorger. Om aandacht te vragen voor de positie van jonge mantelzorgers én om bewustwording over hun problematiek te creëren. Zo verscheen er deze week ook een onderzoek van het SCP met kerncijfers over jonge mantelzorgers (leeftijd 16-24 jaar).

Enkele belangrijke conclusies op een rij:

👉 Een half miljoen jongeren is mantelzorger en biedt hulp aan een naaste met gezondheidsproblemen, vooral een ouder of broer/zus. Dit is één op de vier!

👉 1/3 van hen geeft intensieve hulp van meer dan 4 uur per week

👉 1/3 van hen voelt zich matig tot ernstig belast

👉 Bijna driekwart van hen combineert de zorg met een opleiding en/of met werk

👉 De meerderheid geeft aan geen hulp nodig te hebben. Als ze iets zouden wensen dan zou dat begrip en waardering zijn

👉 Vooral voor de intensief zorgende jongeren geldt dat zij een groter risico op overbelasting hebben, minder tijd aan school kunnen besteden of minder geconcentreerd kunnen werken.

Bewustwording is stap 1

Aanbeveling uit het onderzoeksrapport: maak de zorg van jongeren voor hun naaste bespreekbaar op scholen en op het werk. Leerkrachten en leidinggevenden weten dan beter wat er bij jongeren kan spelen. Dit kan bijdragen aan meer begrip, beter meedenken, meer flexibiliteit, het aanbieden en/of beter vindbaar maken van ondersteuning. Belangrijk hierbij is om vooral met jongeren in gesprek te gaan over wat zij zelf aan ondersteuning willen. Alleen is dat vaak lastig, omdat ook jonge mantelzorgers zichzelf vaak niet mantelzorger ‘voelen’. Dus stap 1 is bewustwording! Voor de jongeren zelf én voor hun omgeving. En daarbij is communicatie een cruciale factor.

Heb je op je school of in je organisatie te maken met jonge mantelzorgers en wil je dit meer bespreekbaar maken maar weet je nog niet precies hoe? Voel je uitgenodigd om vrijblijvend contact met me op te nemen.

Afbeelding: bron MantelzorgNL

Gepubliceerd in ,