BMZM infographic

‘Nooit van gehoord…’

Als ik vertel dat ik mantelzorgmakelaar ben, en ook toen ik de opleiding tot mantelzorgmakelaar deed, zie ik vaak vragende blikken. ‘Een mantelzorgmakelaar, nooit van gehoord!’ Als ik dan vraag wat ze denken dat het is, zeggen veel mensen dat het volgens hen iemand is die bemiddelt tussen mantelzorgers. Ik kan je één ding verklappen: dat is het dus niet 😉.

Maar wat is het dan wel?

De mantelzorgmakelaar is dé professional die mantelzorgers helpt met alle praktische regeltaken op het gebied van zorg en welzijn.

Als mantelzorgmakelaar:
✅ Bied ik een luisterend oor en inventariseer samen met de mantelzorger de knelpunten op het gebied van zorg, welzijn, wonen, financiën en de combinatie van werk en mantelzorg.
✅ Maak ik op basis van die inventarisatie een overzicht van regeltaken en geef ik duidelijke informatie aan de mantelzorger over onder andere wet- en regelgeving, en de verschillende mogelijkheden die we kunnen inzetten.
✅ Kan ik ook regeltaken van de mantelzorger overnemen. Denk aan het aanvragen van voorzieningen of (extra) zorg, het invullen van formulieren, het voorbereiden van (keukentafel)gesprekken of het regelen van vervangende mantelzorg of dagbesteding.
✅ Kijk ik met de mantelzorger mee naar de mogelijkheden om werk en mantelzorg beter te combineren en welke wettelijke regelingen daarbij bijvoorbeeld kunnen helpen.

Als mantelzorger houd je hierbij zelf de regie 💪 en bepaal je zelf in welke mate je gebruik maakt van de diensten van de mantelzorgmakelaar.

In veel gevallen wordt het werk van de mantelzorgmakelaar vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering.
➡️ Ben je mantelzorger en wil je binnenkort een beroep doen op een mantelzorgmakelaar?
➡️ Heb je hier budget voor vanuit de aanvullende verzekering?

Wacht dan niet te lang, want eind van dit jaar vervalt je budget, voor volgend jaar heb je (als het goed is) weer nieuw budget om de mantelzorgmakelaar te kunnen inschakelen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op via 06-24232936. Als zelfstandig én geregistreerd mantelzorgmakelaar ben ik er voor jou!

Gepubliceerd in ,