
Luisteren naar mantelzorgers
Zo’n 4 miljoen Nederlanders bieden mantelzorg aan hun naaste, een deel van hen zelfs meer dan 8 uur per week. Het gaat om onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Eén op de zes werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. Eén op de tien mantelzorgers voelt zich zwaarbelast.
Zomaar wat feiten en cijfers. Maar als je bedenkt dat we in Nederland te maken hebben met toenemende vergrijzing, een stijgende levensverwachting en bezuinigingen in de zorg kun je je voorstellen dat deze aantallen nog wel verder zullen stijgen. En dat de impact van mantelzorg groot is.
Als iemand wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis, gaat de mantelzorg ook gewoon door. Waarschijnlijk is de mantelzorg dan minder intensief, maar zeker nog aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de bewoners in een verpleeg- en verzorgingshuis hulp van familie en mantelzorg krijgt bovenop de reguliere zorgverlening. Meestal is dat dan van één van de kinderen die vaak wekelijks helpt met bijvoorbeeld de administratie, het vervoer, de boodschappen of de was. Dus de kans is groot dat jij, als je in de zorg werkt, in de dagelijkse praktijk veel met mantelzorgers te maken hebt.
In gesprek met de mantelzorger
En dan weet je ook hoe lastig het gesprek met een mantelzorger kan zijn, vaak komt er ook emotie om de hoek. Voor mantelzorgers is het vaak heel fijn om hun verhaal kwijt te kunnen. Dat er waardering en begrip is. Een luisterend oor, dat is waar (overbelaste) mantelzorgers behoefte aan hebben….tsja hoe ga je daar als zorgmedewerker mee om? Denk niet ‘je kunt toch gewoon om hulp vragen?’. Dat lijkt simpel maar zo werkt dat niet. Mantelzorgers vinden het vaak ingewikkeld de zorg voor hun naaste los te laten, en degene voor wie de hulp is, wil soms ook niemand anders om zich heen hebben. Ook weten overbelaste mantelzorgers niet makkelijk de weg te vinden naar voorzieningen als respijtzorg of mantelzorgondersteuning. De situatie kan per mantelzorger heel verschillend zijn. Ook daarom is het belangrijk om eerst goed te luisteren. Zodat je weet waar de mantelzorger mee zit, waar hij of zij écht behoefte aan heeft. En je samen tot oplossingen kunt komen. Dus ga je in gesprek met de mantelzorger, denk er dan aan om:
- echt te luisteren
- oprechte aandacht te geven
- open te staan voor de mantelzorger en zonder oordeel te zijn
- je te verplaatsen in de mantelzorger.
Meer tips en inspiratie over de communicatie met mantelzorgers vind je in het gratis Mantelzorg Pakket, een online mini-training met 2 video’s en een checklist. In de eerste video krijg je inzicht in de kracht van communicatie, in de tweede video krijg je tips en handvatten ter voorbereiding van de Dag van de Mantelzorg. Jij wilt toch ook iets leuks doen voor mantelzorgers? Vraag nu het gratis Mantelzorg Pakket aan.