Blogpost durfjijtekiezen

Durf jij te kiezen?

Heb jij al die ideeën in je hoofd maar vind je het lastig om te bepalen met welk(e) idee(ën) je nu verder aan de slag wilt? Ik zie regelmatig bij ondernemers dat ze zoveel willen maar niet écht durven te kiezen. Dat ze eigenlijk die verschillende plannen wel willen uitwerken in (nieuw) aanbod. En zich er dan een beetje in verliezen…..

Herkenbaar trouwens, althans voor mij. Van alles wat er op mijn pad kwam, pakte ik op. Ik probeerde alle ballen in de lucht te houden. Ik vond het moeilijk om te kiezen waardoor ik ook weinig focus had. Dus werd er voor mij gekozen. Als ik een vraag van een klant kreeg, dacht ik ‘oh dat kan ik ook wel doen’ en dan ging ik daarmee aan de slag. Zo was ik met van alles druk. Maar dat zorgt tegelijkertijd voor onduidelijkheid. Zowel voor jezelf als voor jouw (potentiële) klanten. Want waarvoor konden ze jou ook alweer inschakelen? En langzamerhand raak je van je pad af, wat je voor je business had uitgestippeld.

Door te kiezen en focus aan te brengen, is het niet alleen duidelijker voor je klanten en kun je hen makkelijker bereiken maar het geeft jezelf ook veel meer lucht. Omdat je weet waar je voor staat. En je bent niet meer zo makkelijk van je pad af te brengen.

Zelf heb ik daardoor bijvoorbeeld veel meer lijn in mijn aanbod kunnen brengen, omdat het niet meer alle kanten op schiet. En dat gun ik elke ondernemer. En ja, dat kan lastig zijn, en je moet er waarschijnlijk ook dingen voor (los)laten. Maar het voordeel daarvan is: als je iets loslaat, is er ook weer ruimte voor iets anders.

Hoe is dat voor jou? Herken je dit proces ook bij jezelf?

Gepubliceerd in