combineren werk mantelzorg

Combineren werk en zorgtaken is lastig

Uit onderzoek blijkt dat veel werkende mantelzorgers het lastig vinden om zorgtaken met hun werk te combineren. Sterker nog, een kwart van de mantelzorgers overweegt minder te gaan werken, en 10% van hen overweegt zelfs te stoppen met het werk.

Ook maken werkende mantelzorgers niet makkelijk gebruik van de mogelijkheden om bijvoorbeeld zorgverlof op te nemen. Zij nemen eerder een dag vrij, melden zich ziek of nemen vakantie op.

Ga in gesprek over mantelzorg

Gek genoeg praat eén op de vier mantelzorgers op het werk niet over hun zorgtaken. Doen ze dit wel, dan voelen ze zich vaak gesteund op het werk. Hoewel een deel van de werkgevers vindt dat het mantelzorgen niet ten koste van het werk mag gaan. Ook gaan werkgevers en mantelzorgers niet altijd met elkaar in gesprek over de balans tussen werk en mantelzorg. En dat is wel een gemiste kans voor beiden, wat mij betreft. Want dat zou de mantelzorger enorm helpen om beter de zorg met het werk te combineren.

En als je dan bedenkt dat er zo’n vijf miljoen mantelzorgers zijn in ons land, waarvan 1 op de 4 dit met betaald werk combineert, dan zou er wel meer aandacht voor deze groep mogen zijn. Mantelzorg is namelijk behoorlijk belastend, zowel mentaal als fysiek. Of je nu werkt of niet. Ik heb dit zelf ook zo ervaren, maar vond het ook lastig om dit op mijn werk bespreekbaar te maken.

Hoe zit dat met jou als mantelzorger?

  • Overweeg jij om te stoppen met je werk omdat je dit moeilijk met je zorgtaken kunt combineren?
  • Kun jij het mantelzorgen bespreken op je werk?
  • Ben jij op de hoogte van verlofregelingen die er voor jou mogelijk zijn?
  • Voel jij je gesteund door je leidinggevende en je collega’s?

Mocht je hierover eens met me in gesprek willen, stuur me gerust een bericht. Wellicht kunnen we samen kijken hoe jij meer balans in je leven kunt krijgen. En HR-medewerkers of leidinggevende: als jij ermee worstelt hoe je dit in je organisatie beter kunt organiseren, neem dan ook vrijblijvend contact met me op!